Valitsisinko normaalin aidan sijasta kauniin piha-aidan?

Monet haluavat kesämökeilleen ja puutarhoihinsa näkyvyyden peittämiseksi tai vain koristeeksi perinteisen aidan sijasta kasveista koostuvan piha-aidan. Aitakasvit toivottavatkin vieraat tervetulleeksi vihreydellään, mutta ne suojaavat myös meluilta ja vieraiden katseilta antaen rauhaisen suojan.Vaihtoehtoja viheraidoille on monenlaisia. Pystyttäjän täytyykin miettiä etukäteen millaiseen käyttötarkoitukseen aidan haluaa ja miten aitausta tulevaisuudessa kannattaisi hoitaa, että se näyttää hyvältä ajan kuluessa.Piha-aidasta haaveilevan kannattaa miettiä etukäteen, mikä hänen budjettinsa aidan hankkimisille on. Kannattaa myös miettiä kuinka korkean aidan haluaa ja minkä muotoisen. Jotkut piha-aitalajit kasvavat nopeammin ja korkeammaksi kuin toiset. Huomioitava on myös se, että jotkut lajit tarvitsevat enemmän hoitamista. Tämä varsinkin kannattaa ottaa huomioon, jos piha-aita ajatellaan pystyttää kesämökille.

Sään ehdoilla

Suomessa asuvan kannattaa myös harkita sitä, että haluaako, että aita vihertää talvellakin vai halutaanko pihaan mieluiten aita, joka voidaan talveksi huputtaa. Jotkut lajit myös pudottavat lehtensä talveksi. Piha-aitaa haluavan kannattaakin tutustua yritykseen nimeltä Plantinavia, joka on erikoistunut piha-aitojen tekemiseen ja heiltä löytyy runsaasti tietoa erilaisista lajikkeista, joilla peittää piha ohikulkijoiden katseilta.

Ikivihreä marjakuusi

Helppohoitoinen marjakuusiaita on yksi suosituista vaihtoehdoista. Marjakuusen ikivihreydestä voit nauttia niin kesällä kuin talvellakin, sillä se ei pudota havujaan kylmälläkään säällä. Marjakuusi viihtyy hyvin Pohjoisen ilmastossa erittäin hyvin ja siksi se on mieluisa vaihtoehto. Tiesitkö, että marjakuusta on esimerkiksi pidetty myös kuolemattomuuden symbolina?

Talvenkestävä valkopyökkiaita

Valkopyökkiaita on talvenkestävä vaihtoehto, mutta valitettavasti ikivihreä vaihtoehto se ei ole, sillä valkopyökki tiputtaa lehtensä talveksi. Valkopyökkiaita kannattaa pystyttää syksyn saapuessa, että se ennen talven tuloa pystyy muodostamaan juuristot. Valkopyökkiaita on kestävä vaihtoehto voi kasvaa hyvin hoidettuna erittäin korkeaksi ja sen oksistoista voi tehdä romanttisia kaaria sisäänkäyntien yläpuolelle.

Suursuosikki Tuija

Tuija-aita on viheraidoista ylivoimaisista helpoin vaihtoehto ja se onkin yksi suomalaisten suurimmista suosikeista. Tuijia on monta lajia ja ne eroavat toisistansa vähän eri ominaisuuksiltaan. Esimerkiksi Brabant-lajike on pensasmainen ja harvempi kuin lajike Smaragd, joka on tiheämpi ja kasvaa kartionmuotoon.